Publicerad

Den nationella fönsterdagen 16.5.2020

Pargas

Fönsterdagen koordineras av Byggnadstraditionens Vänner r f som också upprätthåller sajten www.ikkunapaiva.net. Temadagen kommer från Sverige och ambitionen är att den skulle bli en dag som firas i hela Norden. Dagens viktigaste funktion är att påminna om hur viktiga gamla fönster är för kulturhistorien. Ett traditionellt fönster håller i århundraden bara det sköts på rätt sätt. Gamla fönster är ett exempel på fin hantverkstradition, som också behöver bevaras.

Lördagen den 16 maj kan du komma och titta hur fönster renoveras i gamla branddepån invid kyrkan. Tidtabellen för uppvisningen fastställs senare. På plats ger Curatio renoveringstips och tillhandahåller lämpligt material. Konstskolan Pictura arrangerar en utställning med tema gamla fönster i Pargas. Utställningsplatsen meddelas senare.

I Pargas kommer fönsterdagen att firas på många sätt. Vi kommer ett engagera skolorna i en teckningstävling som naturligtvis har gamla fönster som tema. Tävlingen har tre klasser: lågstadier, högstadier och gymnasier. Vinnarna utses av en jury som består av fyra personer. Teckningarna presenteras i sociala medier och i mån av möjlighet i lokala företags skyltfönster och utrymmen.

Fönsterdagen arrangeras i samarbete mellan:

Curatio Åbolands Byggnadsvårdsförening

Gamla Malmens invånarförening

Pargas Hembygdsmuseum

Konstskolan Pictura