Kestävä korjausrakentaminen on Curatio ry:n vetämä hanke, jossa tarjotaan lisäkoulutusta Turunmaan alueen rakennussuunnittelijoille ja -urakoitsijoille sekä viranomaisille vanhan rakennuskannan oikeista korjaustavoista. Hanke alkoi 2016 vuoden alusta ja jatkuu vuoden 2018 toukokuulle.

 
Hankkeessa järjestetään luentotilaisuuksia vanhan rakennuksen korjaamisesta. Luentoaiheet ovat yleisestä rakennusfysiikasta yksittäisten rakennusosien korjaamiseen. Hankkeen puitteissa suunnittelijat ja urakoitsijat voivat saada tarvittaessa työmaaneuvontaa.
 
Toimin Curatio ry:ssä osa-aikaisena hankearkkitehtina. Valmistuin arkkitehdiksi TTY:ltä pari vuotta sitten. Ennen arkkitehdin uraa työskentelin urakoitsijana korjausraentamisen parissa noin kymmenen vuotta. Curation toimen ohella teen arkkitehtisuunnittelua oman toimiston nimissä.
 
Hankkeen yhtenä osa-alueena on alkanut seurantakohde Paraisten keskustan tuntumassa osoitteessa Räätälinkuja 5. Kohteessa rakennustyöt tekee turkulainen restaurointialan yritys Restart Oy. Kohteessa järjestetään työpajoja, joissa tutustutaan vanhan rakennuksen korjaamisprosessiin suunnittelusta viimeisen listan naulaamiseen. Kohteen on tarkoitus olla valmis vuoden vaihteessa 2017-18.
 
Huomenna torstaina 8.12. järjestetään työpaja Paraisten kaupungin valtuustosalissa klo 14.00. Työpajassa suunnittelemme korjaustoimenpiteitä ja kosteita tiloja. Mitkä toimenpieet vaativat rakennusluvan?
Vanhan korjaamiseen ei useinkaan ole yhtä yksiselitteisesti oikeaa tapaa, vaan ongelmat voidaan ratkaista usealla tavalla. Työpajat ovat luonteeltaan keskustelutilaisuuksia, joissa ratkaisuja etsitään yhdessä. Tilaisuudet ovat myös hyvä mahdollisuus verkostoitumiseen.
 
Tervetuloa!   Tilaisuus on maksuton
Ps. Viestiä saa välittää eteenpäin.

 
Antti Nyman
Arkkitehti, korjausneuvoja - Arkitekt, byggnadsvårdsrådgivare

 
044 375 3596

antti.nyman@parnet.fi


Curatio ry:n

Kestävä korjausrakentaminen -hanke

järjestää Vauriokartoitus käytännössä ja korjaustoimenpiteiden suunnittelun todellisessa kohteessa.

Paikka: Räätälinkuja 5, Parainen (Vanha Malmi)

Ajankohta: 25.11.2016 klo 14 alkaen

Nyt kannattaa kouluttaa itseään - Koulutus maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa!

Hanke on suunnattu rakentajille, suunnittelijoille ja yleisölle.

Tilaisuus on maksuton.

Tervetuloa!


Maakuntamuseon ja Curatio ry:n yhteinen hanke

Turunmaa - yhteinen kulttuuriympäristömme

järjestää asukkaille yhteisiä tilaisuuksia. Tilaisuuksien tarkoituksena on kuulla asukkaiden ajatuksia siitä, mikä on arvokasta ja säilytettävää, mikä vaatii kehittämistä. Hankkeen tarkoituksena on luoda Turunmaalle kulttuuriympäristöohjelma, jota voidaan käyttää kyläsuunnitelmissa, kaavoituksesssa, yritysten toimesta jne.

Tilaisuuksia järjestetään Korppoossa 7.11.klo 18.00 Kommunalgårdenissa, Houstkarissa 8.11. klo 12 kirjastossa,

Iniön työpaja järjestetään Norrbyssä 

Snäckan 22.11.2016 klo 15.00 -17.30 Ohjelmassa hanke-esittely, workshop ja paikallismuseotutkija John Björkmanin esitelmä Tervetuloa keskustelemaan ja vaikuttamaan! 

Nauvon työpaja järjestetään
Kunnantuvalla 23.11.2016 klo 17.30 -19.30! Ohjelmassa mm. hanke-esittely, workshop ja
arkkitehti Kirsti Hornin esitelmä myllyistä
Tervetuloa keskustelemaan ja vaikuttamaan!

 


Savirappauskurssi Korppoossa 14.5.

Hinta 25€/hlö

Ilmoittautumiset viimeistään 12.5. curatio(a)parnet.fi


Rakennuskulttuuriretki 11.10.2015

Byggnadskulturutflykt 11.10.2015

Lue lisää

 


Följande restaurerarkväll OBS ändrat datum!

blir  en praktisk övning i rappning (lappning av rappning) torsdagen den 21 maj kl. 18.00.
Handledare: Murare Jan Wikström  Har flyttats till torsdagen den 21 maj kl 18!

 

Renoverarkväll med temat PLÅTTAK. Datumet ännu öppet.

Curatio ry:n sääntömääräinen vuosikokous

pidetään 16.4. klo 17 Björkfeldtin talossa Paraisilla, mikä täten kutsuna ilmoitetaan. Asiakirjat saa toimistolta tilaamalla.

Kokouksen jälkeen on mahdolisuus tutustua Raskin talossa tehtyihin töihin, ja mikäli aikataulut sopivat, osallistumaan käytännön kunnostajailtaan pintarappauksen paikkauksessa.


Tee itse perinteiset maalit 11.-12.4.2015

Ohjaajana pintakäsittelyjen opettaja Harri Sainio


 Pinkopahvikurssi 21.-22.3.2015

Ohjaajana Oskari Asikainen

Osallistumismaksu: jäsenet 65€, muut 70€

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään 16.3.2015 KURSSI TÄYNNÄKUNNOSTAJAILTA to 27.11. klo 18.00

Seuraavan illan teemana on katot ja niiden huolto ja korjaus. Asiantuntijoina restaurointiartenomi (AMK) Lauri Leppänen ja Marianne Hemgård Curatiosta. Lue lisää 


Elämää raitille!-hanke on loppusuoralla. Hankkeessa on Raskin talossa toteutettu 13 työpajaa, joihin on osallistunut 46 henkilöä, jotka näin ovat saaneet käytännön harjoitusta säilyttävästä korjausrakentamisesta. Hankkeen tavoitteena on myös löytää uutta käyttöä rakennukselle. 

Kaiki talosta kiinnostuneet, esim. käsityöläiset, taiteiljat tai yhdistykset ovat tervetulleita avoimien ovien päivään 13. marraskuuta klo 10-11.30 tutustumaan taloon ja sen mahdollisuuksiin. Talon omistaja, Paraisten Puhelin Oy:n ja Curation edustaja paikalla.  Lue lisää


Rakennuskulttuuriretki 12.10.2014

 

Curatio Turunmaan korjausrakentamisyhdistys ry järjestää jälleen jo perinteiseksi muodostuneen syysretken mielenkiintoisiin kulttuurihistoriallisesti arvokkaisiin kohteisiin.

Tällä kertaa suuntaamme Someroon ja Koskelle. Tutustumme Hovilan kartanoon ja sen kivinavettaan, nykysin näyttelytila, Kultelan tiilitehtaaseen, jossa mm. valmistetaan matalapolttoisia, käsinlyötyjä tiiliä, ja Kosken kartanoon. Viimeksi mainitussa nautimme myös runsaan sunnuntailounaan. Kuljemme vanhassa kulttturimaisemassa osittain pitkin historiallista Hämeen Härkätietä.

Jatkamme lopuksi Turkuun, jossa tutustumme Rakennusperinteen Ystävien hiljattain haltuunsa saamaan Iso-Puolalaan ja sen kunnostukseen. Siellä nautimme kahvit ja pidämme yhdistyksen syyskokouksen.

 

Osallistumismaksu on 48 € /hlö jäseniltä ja 55 €/hlö muilta. Maksu sisältää tilausbussin lisäksi runsaan lounaan, kahvit ja opastukset. Retki toteutetaan, mikäli osanottajia on tarpeeksi.

Ajankohta: Sunnuntai 12.10. 2014. Lähtö Paraisilta klo 8.30, paluu noin klo 17.00. Kaarinassa mahdollisuus nousta linja-autoon.

Sitovat ilmoittautumiset viimeistään torstaina 2. lokakuuta Curatio ry:hyn 

curatio(a)parnet.fi tai 02-4585 028.

Varaa paikasi ajoissa!


Euroopan kulttuuriympäristöpäivät

Vuoden kulttuuriympäristöpäivien (ent. rakennusperintöpäivät) teemana on tänä vuonna Näkymätön ympäristö.

Vietämme päiviä opastetuin kävelykierroksin Paraisilla ja Taalintehtaalla. reitti noudatta Curation Rakennuskulttuuripolkuja, tällä kertaa keskitymme siihen mitä ympäristöstämme voimme lukea: historiaa, arjen ympäristöä ennen ja nyt sekä yhteiskunnan muuttumista. Rakennuskulttuuripolku-vihkoja jaossa.

Paraisten opastettu kävelykierros on sunnuntaina 14.9. alken klo 14 Björkfeldtin talolta, Malmikatu 6  ja kestää runsaan tunnin - matka n. 2 km. Oppaana John Björkman (rakennuskulttuuripolun laatija)

Taalintehtaan kävelykierros sunnuntaina 14.9. alkaen klo 13 Masuunilta, Malmitie 2, 25900 Taalintehdas. Oppaana museointendentti Hans Ginlund. Kierros n. 3 km, kesto 1-2 tuntia. Järjestäjänä Curation lisäksi Taalintehtaan Museo.


Kunnostajailta - Perinteiset Perennat

Torstaina 8.5.2014 klo 18

Curatio Turunmaan korjausrakentamisyhdistyksen kunnostajaillat jatkuvat. Toukokuun tilaisuuden aiheena on perinteiset pihat ja perennat. Asiantuntijana Annmaj Rönning, esityksessä paljon kuvia. Keskustelua ja taimienvaihtoa!

Tuo mukaasi kevään perennojen jakamisessa itsellesi ylimääräiseksi jääneitä taimia ja löydät mahdollisesti itsellesikin kotiinviemistä!

Tilaisuuden paikka on kuten ennenkin Björkfeldtin talo (curatio), Malmikatu 6, Parainen.

Kahvia ja purtavaa löytyy omakustannushintaan.

Tervetuloa!


KUNNOSTAJAILTA, TEEMAN ENERGIASÄÄSTÖ VANHOISSA RAKENNUKSISSA

Korjausrakentamisyhdistys Curatio ry jatkaa suosittuja kunnostajailtojen järjestämistä. Torstaina 28.8. klo 18 kunnostajaillan teeman on energiansäästö, tiivistys ja lisäeristys vanhoissa taloissa. Tilaisuus on Björkfeldtin talossa, Malmikatu 6, Parainen.

Illan aikana käsitellään mm. seuraavia kysymyksiä: Mitkä toimenpiteet ovat kustannustehokkaita ja sekä energia- että hiilidioksiidiviisaita? Miten vähentää energiahukkaa vanhemmissa rakennuksissamme aiheuttamatta uusia vaurioita tulevaisuudessa? Löytyykö yksinkertaisia ratkaisuja, jotka eivät tuhoa talon arkkitektuurisia arvoja? Voivatko monet pienet, yksinkertaiset toimenpiteet antaa yhtä hyviä tai parempia tuloksia kuin mittavat korjaukset? Mitkä ovat energiasäästöasetuksen (korjausrakentamisen yhteydessä) tavoitteet ja mitä mahdollisuuksia se antaa?

Illan alustajina toimivat Kurt Andersson, joka työkseen tekee energiatehokkuusmittauksia sekä Marianne Hemgård, joka kertoo energiatehokkuusasetuksesta ja sen tulkinnasta. Keskustelua

Osallistumismaksu 5€, johon sisältyy kahvit ja purtavaa. Tervetuloa!


Vanha Malmi kutsuu

Heinäkuun toisena viikonloppuna voi Paraisilla taas nauttia Vanhan Malmin ihanasta tunnelmasta. Lauantaina 12.7 kello 10-14. Björkfeltin talo on avoinna silloin ja samalla voi tutustua hankkeeseen Elämää raitille! viereisessä Raskensin talossa.

Tervetuloa!


Perinnekotimessut

28.-30.3. Turun messuhallissa

Curatio ry:llä on messuilla oma osastonsa C/32. Lisäksi toiminnanjohtaja Marianne Hemgård pitää yhdessä artenomi (AMK) rakennusrestauroija Lauri Leppäsen kanssa esityksiä lavalla aiheesta säästävä korjausrakentaminen ja energiatehokkuus. Esitykset pe 28.3. klo 16 ja la 29.3. klo 14.


KESTÄVÄ KORJAUSRAKENTAMINEN

HANKKEEN SEURAAVAT TIEDONVÄLITYSTILAISUUDET

Esitykset pitää rakennusrestauroija ja arkkitehti Antti Nyman suomeksi

Hengittävät rakenteet

pe 15.4. klo 14.00 Paimiosali

to 28.4. klo 15.30 Farmos Café:ssa

 

Vauriokartoitus ja rakennuksen ymmärtäminen

 

Ilmanvaihto ja rakenteiden tuuletus

to 7.4. klo 17.00 Kemiö, kunnan valtuustosali, Vretantie 19

pe 8.4. klo 14.00 Nauvo, Kunnantupa